Blog Yang Memaparkan Isu Isu Semasa Yang Tular (Viral)

29 Jun 2018

SENARAI KELUARGA TERKAYA DIDUNIA BAGI TAHUN 2018!

SAM WALTON

NEW YORK : Jumlah aset 25 syarikat di dunia yang milik keluarga berjumlah AS$1.1 trilion (RM4.5 trilion) yang menjamin kemewahan sehingga beberapa keturunan, meliputi perniagaan minyak, fesyen dan industri media selain jualan runcit, kenderaan dan gula-gula.

Menurut senarai Bilionair Bloomberg, sebanyak 11 daripada syarikat terbabit adalah milik keluarga di Amerika Syarikat.

Berikut antara keluarga terbabit yang berada di tangga teratas senarai berkenaan.

Keluarga Walton, Walmart: AS$151.5bilion (RM612.8 bilion)

Sam Walton mengasaskan syarikat yang kini dikenali sebagai Walmart selepas beliau membeli kedai runcit pertama pada 1942. Beliau meninggal dunia pada 1992.

Walmart berkembang menjadi peruncit terbesar dunia dengan jualan AS$500 bilion (RM2.2 trilion) setahun melalui 12,000 kedai di seluruh dunia.

Anaknya, Steuart Walton, masih kekal dalam lembaga pengarah syarikat berpangkalan di Bentonville, Arkansas, itu.

Keluarga Koch, Koch Industries: AS$98.7 bilion (RM399.2 bilion)

Fred Koch menjadi pengasas bersama Syarikat Minyak dan Penapis Wood River pada 1940 yang kini diwarisi anaknya, Frederick, Charles, David dan William.

Empat bersaudara itu berbalah pada 19800-an menyebabkan Frederick dan William meninggalkan syarikat berkenaan.

Charles dan David membangunkan syarikat berpangkalan di Kansas itu menjadi Koch Industries dengan pendapatan AS$100 bilion (RM404.5 bilion) setahun.

Keluarga Mars, Mars: AS$89.7 bilion (RM362.8 bilion)

Frank Mars yang dilahirkan pada 1883, belajar menyediakan coklat ketika kanak-kanak sebelum menubuhkan Mars yang terkenal dengan produk coklat susu, termasuk M&Ms, Milky Way dan bar Mars.

Produk penjagaan haiwan kini separuh daripada pendapatan AS$35 juta (RM141.56 juta) setahun syarikat milik penuh keluarga Mars berpangkalan di McLean, Virginia.

FRANK Mars

Keluarga Dumas, Hermes: AS$49.2 bilion (RM199 bilion)

Hermes ditubuhkan di Paris pada 1837 ketika Thierry Hermes mula menghasilkan peralatan menunggang untuk golongan hartawan.

Cucunya, Emile Maurice Hermes dan Adolphe Hermes mengambil alih sebagai presiden pertama syarikat barangan mewah itu pada 1902.

Namun, Jean-Louis Dumas yang bertanggungjawab mengembangkan Hermes menjadi syarikat barangan mewah ikonik dunia.

Beliau meninggal dunia pada 2010, namun anggota keluarga itu masih memegang jawatan utama dalam syarikat, termasuk pengerusinya, Axel Dumas.

AXEL Dumas

Keluarga Wertheimer, Chanel: AS$45.6 bilion (RM184.5 bilion)

Pierre Wertheimer mendapat kontrak membekalkan pewangi dengan Coco Chanel pada 1924. Selepas kematiannya, anaknya, Jacques Wertheimer memgambil alih syarikat itu.

Kini, dua beradik, Alain dan Gerard Wertheimer memiliki butik fesyen Paris itu dengan pendapatan kira-kira AS$10 bilion setahun.

ALAIN dan Gerard Wertheimer

Keluarga Quandt, BMW: AS$42.7 bilion (RM172.7 bilion)

BMW sedang dalam kesukaran ketika diwarisi Herbert Quandt pada 1954. Namun, beliau berjaya membangunkan syarikat automotif itu menjadi pengeluar kereta mewah terkemuka dunia.

Beliau meningkatkan pegangan keluarga dalam syarikat berpangkalan di Munich, Jerman itu, kepada 50 peratus.

Keluarga Lee, Samsung: $30.9 bilion (RM125 bilion)

Lee Byung-chull mengasaskan Samsung di Seoul, Korea, pada 1938. Syarikat itu kini menjadi pengeluar telefon pintar utama dunia selain produk elektronik dan peralatan rumah.

Anaknya, Lee Kun-hee, menjadi pengerusi mulai 1987.

Keluarga Thomson, Thomson Reuters: AS$30.9 bilion (RM125 bilion)

Thomson adalah keluarga kaya di Kanada hasil usaha Roy Thomson yang memulakan stesen radio di Ontario pada awal 1030-an.

Dia membeli syarikat akhbar Timmins Press pada 1934 sebelum membeli agensi berita Reuters pada 2008 dan keluarganya masih memegang 64 peratus ekuiti dalam Thomson Reuters, syarikat penyedia berita, data perniagaan dan perkhidmatan.

Keluarga Lauder, Estee Lauder: $24.3 bilion (RM98.3 bilion)

Estee Lauder mengasaskan syarikat ini di New York bersama suaminya, Joseph, pada 1946, mengeluarkan produk penjagaan kulit sebelum berkembang menjadi syarikat kosmetik dan pewangi.

Jualan syarikat itu berjumlah AS$12 bilion (RM48.6 bilion) setahun. Cucunya, William Lauder, menjadi pengerusi mulai 2009.

ESTEE Lauder

Share:

0 comments:

Page Views

Viral Vision Media Co.. Dikuasakan oleh Blogger.

Follow by Email

Sign up here with your email address to receive our all news and updates about blogger in your inbox. Its free.

FEMES BLOG

KISAH SERAM !

TONTON INI